Umeå Jazzfestival bjuder på en musikkultur snarare än en genre

Fram tills på söndag kommer Umeås invånare kunna andas jazzluft från morgon till kväll. Umeå Jazzfestival bjuder på seminarier, konserter och workshops runtom i stan, och det är den goda stämningen som sätts främst.
– Vad jag ser fram emot mest är nog ingen speciell akt, utan snarare att folk trivs och har det bra, säger Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare på festivalen.

Det bjuds inte på pophits och langos på Umeås gator när den den 57-åriga festivalen drar igång igen. Istället kommer man att få se okända konstellationer med en odefinierad musikstil improvisera fram musik, medan man smaskar i sig jordärtskockssoppa direkt från köket.
– Man skulle kunna säga att vi sällan prioriterar kvantiteten på musik. Vi vill fokusera på kvalitén, säger Strömbäck om festivalen.

I år är första gången de inte har tagit in någon större akt, men Umeå Jazzfestivals värde ligger inte i kända namn. Det som gör tillställningen så viktig för jazzen är att så många musiker får chans att visa upp sig.
– Det är ett sätt att få jazzen att leva vidare, menar Strömbäck.
På det sättet är den en av få av sitt slag. Den är till för att hylla improvisationen inom alla musikstilar, och tar in alla band som framför sina verk utan att skriva ned dem i tydlig linje på papper först.
– Om du repar in ett musikset, och spelar det by the book, som man säger, är det inte jazz, säger den konstnärliga ledaren, som själv rekommenderar den belgisk-kongolesiska jazzgruppen Zap Mama som kommer uppträda på Idun på fredag.

Hela 35 akter kommer sammanlagt att visas i lokaler som den i Folkets Hus och Norrlandsoperan. Men även på Guitars och Gotthards kommer det finnas evenemang för de jazzintresserade, och det är inte bara konserter. De visar såväl jazzinspirerade filmer som dokumentärer om kulturens uppkomst, och man kan även gå på workshops i hur man bland annat dansar salsa.
– Man kommer absolut känna av jazzen i luften när man är i stan. Och inte bara på musiken – utan även på stämningen, avslutar Strömbäck.

Text: Alexander Nyrinder

Redaktionen