Umeå-projekt på väg till månen.

Tomas Härdin, forskningsingenjör på Umeå Lunar Venture.
Jonas Fagerström
Tomas Härdin, forskningsingenjör på Umeå Lunar Venture.

Projektet Umeå Lunar Venture (ULV), med sin bas i Fysikhuset på Universitetet, utvecklar ett mätinstrument till en kommande månresa.
– Vi kommer mäta statiska elektriska fält och få vetenskapligt relevant data, säger Tomas Härdin, Forskningsingenjör hos ULV.

Senaste gången svensk utrustning användes på månen, de så kallade Hasselbladskamerorna, var av amerikanska astronauter under 1970-talet. Nu är det dags igen. Allt började när det tyska företaget Part Time Scientist (PTS) upptäckte att de hade plats över på rymdbilen de konstruerade och vände sig till allmänheten för förslag. Tomas Härdin samlade då sina framtida kollegor i ULV och spånade idéer för att få chansen att  vara en del av månresan.

Mätinstrument som kommer samla data under månfärden.
Utrustningen som kommer samla data under månfärden.

– Jag upptäckte att de letade förslag runt nyår, och deadline för dessa var omkring valborg. Men de idéer som gjorde att vi fick uppdraget av PTS har alla strukits till förmån för mätningarna av de här elektriska fälten, för att få mer vetenskaplig tyngd, säger Tomas Härdin.

Tomas Härdin förklarar att arbetet med att bygga och utveckla utrustningen har stött på många hinder längs vägen.
– Ibland är det svårt att hitta rätt komponenter till kretskorten vi bygger men vi hoppas ha färdigt hårdvaran till sommaren för att kunna fokusera resten av vår tid på att skriva kod för hur maskinen ska fungera.

Inte ensamma i Sverige.

Men ULV är inte de enda i Sverige med ambitioner att nå månen. Det statliga Institutet för rymdfysik samarbetar med det kinesiska rymdprogrammet och utvecklar instrumentet Asan som ska följa med den månbil som Kina vill placera på månen under 2019.
– Vi har god kontakt med de ansvariga på Institutet och håller varandra uppdaterade på våra projekt. De har redan skickat iväg sin utrustning till exempel, fortsätter Härdin.

Uppskjutningen av PTS och Umeå Lunar Ventures projekt väntas ske sommaren 2019 medan den kinesiska månresan planeras till första kvartalet 2019.

Jonas Fagerström

 

Redaktionen