Umeå som idrottsstad återigen i framkant

Umeå placerade sig på åttonde plats i tidningen Sport & Affärers rankning av de 25 främsta idrottskommunerna i Sverige. Resultatet innebär att Umeå har stigit en plats sedan förra årets granskning. Motiveringen är bland annat kommunens 17 lag i de högsta serierna, 13 SM-guld och lika många idrottare med landslagsuppdrag under 2016.

Utöver det faktum att Umeå lyfts fram som en stark elitidrottskommun visar Sport & Affärers granskning av kommunen även ett stort breddstöd till ungdomsidrotten och god åtkomst till träningsanläggningar. Likaså är det omfattande samarbetet med Umeå universitet och dess framstående idrottsforskning en annan bidragande faktor till placeringen.

Blickar redan framåt

— I framtiden kommer Umeå kommun att fortsätta fokusera på bredden, säger Ari Leinonen, ordförande för fritidsnämnden på Umeå kommun.

— Vi vill även bygga större anläggningar för att öka möjligheten till utveckling av idrottsrörelsen. Finns det inga sittplatser för de som till exempel vill se på fotboll bromsar det hela tillväxten. Även Navet var en medveten politisk handling för att gynna både Simsportsförbundet och Idrottshögskolan, fortsätter han.

Än en gång bäst i Norrland

Umeå var den enda kommun i hela Västerbotten som lyckades knipa en plats på listan. Anders Linder, driftchef på Umeå kommun, menar att det helt enkelt är stadens breda satsning som gör att det är många olika lag som går bra.

— Om man jämför med till exempel Skellefteå som fokuserar mycket på herridrotten och framför allt hockey, tänker Umeå lite bredare, bland annat genom att främja damidrotten, berättar Anders Linder.

I somras hamnade Umeå på femte plats i SVT:s granskning av idrottskommuner i Sverige. Motiveringen då var den imponerande bredden och spridningen av elitidrott på både herr- och damsidan trots en relativt låg folkmängd.

Klara Backlöf & Maja Andersson