Umeå universitet rekryterar studenter i Finland

Turné i Österbotten f.v. Cedrik Högnäs, Emma Koskinen, Lennart Johansson.
Privat
Turné i Österbotten f.v. Cedrik Högnäs, Emma Koskinen, Lennart Johansson.

För tolfte året i rad är projektet Turné i Österbotten i full gång. Under fyra dagar besöker två elever och en projektledare 13 skolor i Österbotten.  Målet är att locka fler finländska studenter till Umeå universitet. 

Turné i Österbotten är ett projekt som går ut på att erbjuda information om utbildningsmöjligheter i Sverige. Projektgruppen ger även praktisk information om flytt, boende och ekonomi. Turnén pågår från måndag 22 januari till torsdag 25 januari. Totalt kommer projektgruppen att besöka 13 skolor i Österbotten, från Kristinestad i söder till Karleby i norr.

– Det finns ett intresse bland finländare att studera i Sverige och därför vill vi att de ska hitta rätt, säger Lennart Johansson, projektledare för Turné i Österbotten. Det viktigaste är att vi kan erbjuda studenter den utbildning de vill ha och med bra kvalitet. Det ligger dessutom i Umeå universitets intresse att locka bra studenter. Det är många som fortsätter från grundutbildning till att doktorera, och det är såklart bra för Umeå universitet att få bra forskare, fortsätter han.

Projektet är en del av Umeå universitets rekrytering, och finansieras av universitetets kommunikationsenhet. Förutom Johansson består Turné i Österbotten i år av två studenter som bidrar med personliga erfarenheter, då de själva har gjort resan över Bottenviken.

– Att ha med studenter som har gjort resan är ovärderligt, menar Johansson.

”Jag är väldigt nöjd med mitt val”

En av de finländare som studerar på Umeå universitet tack vare Turné i Österbotten är tjugoåriga Hanna Widd.

– De kom till vår skola och informerade om universitetet. Jag fick även höra mycket gott om utbildningen av andra studenter. Dessutom kändes det spännande att plugga utomlands, samtidigt som Umeå inte ligger alltför långt hemifrån, säger hon.

Widd studerar logopedi, men hon är inte ensam finländare i sin klass. Faktum är att sju av 22 studenter kommer från Finland.

– Det finns bara en svenskspråkig logopedutbildning i Finland, den ligger i Åbo och tar in väldigt få studenter per år. Det är alltså det enda alternativet om man vill studera logopedi i Finland. Jag tror att det kan vara orsaken till att så många söker sig till Umeå, fortsätter hon.

– Jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag trivs bra i Umeå och med universitetet, det är en trygg stad med ett bra studieliv, avslutar Widd.

Jesper Råtts, Wilhelm Sandelin Anton

Redaktionen