Umeåföretag ser minskad omsättning under julhandeln

Västerbottens företagare uppger att det främsta tillväxthindret handlar om en svag efterfrågan, visar undersökningen av Företagarnas Panel kring julhandeln som presenterades idag.

En av dem som ser en märkbar skillnad på omsättningen är Lars Brandt, VD för Sjölivsföretaget Seaflex AB i Umeå.

– Det har gått sämre för oss i december månad under en längre tid. Fler är lediga och vi har färre tillgängliga dagar att arbeta på. Detta har lett till mindre möjlighet för affärer, säger Lars Brandt.

Veronica Ottosson, butiksägare på Ingrids i Umeå håller med om att det finns en svagare efterfrågan och ser en skillnad i årets julhandel.

– December är vanligtvis en bättre månad för oss och så även i år. Men jämfört med tidigare år ser det sämre ut än tidigare.

Trots de dystra siffrorna kunde inte alla företagare se en nedgång. Cirka 6 procent av deltagarna angav att de kunde se en ökning jämfört med tidigare år. Framför allt inom branscher som hotell och restaurang, transport och handel.

Ida Hillebjörk, butikschef och designer på Eljestshop ser en uppgång jämfört med tidigare år.

– Det går alltid bra för presentbutiker under julen, menar hon.

Vad uppgången i just hennes butik beror på tror hon grundar sig i att människor är mer medvetna idag när de handlar än förr, att många hellre väljer lokalt producerade varor istället för att handla från de större kedjorna

Text: Ida Cecilia Musil & Jennifer Söderlund

Redaktionen