Umeåkomiker startar nytt humorprojekt

Peppes Bar & Restaurang är platsen för Umeås nya humorsatsning – stand up-klubben SKUM
Viktor Holmström
Peppes Bar & Restaurang är platsen för Umeås nya humorsatsning – stand up-klubben SKUM

Ikväll drar den nya stand up-klubben SKUM igång på restaurangen Peppes i centrala Umeå. Det är på initiativ av ståuppkomikern Elvira Lander som tycker att humorscenen i Umeå har mycket att jobba på.
– Det behövs fler event, scener och komiker i Umeå, säger Lander.

Efter att Guitars stand up-klubb På Tunn Is, som Lander var delaktig i, lades ned är Fanny Stand Up den enda renodlade scenen för humor i Umeå. Det är ett projekt hos Umeå Teaterförening med fokus på jämställdhet och kvalitet, som innefattar kurser, workshops och stand up-klubbar.

– Just nu finns det bara Fanny Stand Up. Därför känner jag att det var dags för ett nytt projekt, säger Lander.

All typ av humor

Ambitionen med SKUM är till en början att anordna uppträdanden en gång i veckan. Det kommer att vara allt från etablerade artister till nybörjare som uppträder för första gången och all typ av humor är välkommen. När det kommer till vilka komiker som kommer att dyka upp på klubben är Lander hemlighetsfull.

– Vi kommer att ha bokade artister, men jag kan inte avslöja vilka det är. Det kommer även att finnas möjlighet att köra “open mic” för den som vill det, säger hon.

Namnet SKUM betyder “Stand up-komiker i Umeå”. Lander menar att det är en klar förbättring namnmässigt jämfört hennes tidigare projekt “På Tunn Is” eftersom att namnet är kortare och mer slagkraftigt.

– Man går ju hellre på skum än på tunn is, säger Lander.

Peppes är peppade

Att valet av lokal föll på Peppes var en självklarhet för Lander. Hon säger att personalen på Peppes har varit hjälpsamma i uppstartandet av projektet och att restaurangen uppfyller alla hennes krav för att skapa en bra stand up-klubb.

– Det är en bra lokal. Den är liten, vilket skapar bra publikkontakt. Peppes var väldigt engagerade och peppade på förslaget, avslutar Lander.

Simon Landin