Umeåpoeter på scen

Poesiturnén i Umeå fortsätter.
Ikväll är det dags för estradpoesitävlingen Poetry Slams fjärde kval.
Ny lokal för kvällen är Västerbottens museum på Gammlia.

Thor Offer är arrangör och samordnare för eventen. Han beskriver dem som något utmärkande för Umeå stad, där alla kan vara med.

– Poetry Slam är bra på det sättet att det är lättsmält men tar fortfarande upp aktuella ämnen som berör oss. Det är också en viktig ingångsport för de poeter som skriver hemma men har svårt att få ut dikterna. Här får man en chans att visa upp sig, menar han.

Blivit populärare
Umeå är en viktig plats på kartan för Sveriges Poetry Slam och har de senaste åren hållit i många finaler. Det har även gått bra för Umeåpoeterna. En handfull av dem har varit i gruppen av Sveriges åtta bästa estradpoeter flera år i rad.

Eventen har blivit mer välbesökta, mycket tack vare bytet av lokaler som kunnat värva nya åskådare. Även sociala medier har hjälpt till med att visa vad Poetry Slam faktiskt är.

– Många som inte vet vad Poetry Slam är kan tycka att det låter tråkigt. Man kanske kopplar det till att läsa en diktsamling, men det är nog mer likt standup, säger Offer.

Poesi för alla
Poetry Slam är en konstform där vanliga människor får chansen att läsa sin poesi på scen. Poeterna har tre minuter på sig att läsa dikten eller stycket inför publik, där åskådarna blir indelade i jurygrupper som bedömer efter eget tycke.

– Då det är publiken som avgör kan verkligen vad som helst hända, det beror helt och hållet på vilka som dykt upp på kvällen och hur stämningen är, berättar Offer.

Cecilia Sandqvist