Umeås Darth Vader samlar in pengar till välgörenhet

Bakom masken jobbar Richard Desiatnik som digital kommunikatör och designar hemsidor. Bland annat för helgens tatuerings fest.
Bakom masken jobbar Richard Desiatnik som digital kommunikatör och designar hemsidor. Bland annat för helgens tatuerings fest.

I helgen är det dags för Ume Tattoo Fest i Noliahallarna. Utöver allt tatuerande kommer mässan bli ett tillfälle för Darth Vader och hans stormtrupper att samla in pengar till Hjärtebarnsfonden. 
– Vi brukar säga att vi är bad guys doing good, berättar helgens Darth Vader, Richard Desiatnik. 

Umebon Richard Desiatnik är medlem i den världsomspännande välgörenhetsorganisationen 501st Legion. Det är en grupp Star Wars-entusiaster som förra året samlade in drygt tre och en halv miljoner kronor till olika organisationer som jobbar för barn. De klär upp sig i filmens mest igenkända dräkter och självaste  Star Wars-regissören George Lucas har gett sitt godkännande till organisationens verksamhet för barnen.

Richard Desiatnik är personligt investerad i organisationen dels tack vare sitt obotliga Star Wars-intresse, men också på grund av sitt engagemang inom hjärtebarnsfrågor, då en av hans söner föddes med hjärtfel. Därför valde Richard Desiatnik att donerade helgens insamling till Hjärtebarnsfonden.

– Det är det som gör att jag fortsätter göra det här. Det är väldigt roligt att kunna ge tillbaka någonting till organisationer som gör så mycket bra, säger Richard Desiatnik.

Sedan han fick sin första dräkt 2014 har Richard Desiatnik turnerat runt Sverige på olika mässor och deltagit i insamlingar. 501st Legion finns i 50 länder runt om i världen, och den nordiska falangen samarbetar ibland.

– Jag har varit i Vasa en gång, men jag skulle gärna vilja åka på fler mässor utomlands, säger han.

För att bli medlem i 501st Legion måste en vara minst 18 år och ha en godkänd dräkt. Kostymerna kan kosta flera tusen och Desiatnik har tre stycken och jobbar på en fjärde.  Han har två stycken modifierade stormtrooper-dräkter, som är den klassiska vita fotsoldaten som syns mer än ofta i filmerna.

– Det är inte en billig hobby, konstaterar Richard Desiatnik och berättar om Darth Vader-dräktens alla delar, som inkluderar både en röstförvrängare och inbyggda fläktar.

– Dräkten tar 15-20 minuter att ta på sig, men man har lärt sig, så det går snabbare och snabbare, säger Desiatnik som under helgens Ume Tattoo Fest kommer få anledning att öva upp snabbheten ännu mer då han under sex stycken en-timmes pass kommer stå och ta bilder med Star Wars- och tatueringsintresserade besökare. Själv har Richard Desiatnik planer på en tatuering, men det blir inte till helgen. Han rullar upp tröjan som täcker underarmen och pekar på huden precis under höger armveck.

– När arrangören för Ume Tattoo Fest, Anders Wahlström, har mer tid ska jag göra ett Imperial mark, med mitt eget id-nummer, säger Richard Desiatnik med ett leende.

Fotnot: Ett Imperial mark representerar imperiet, den styrande ondskan i Star-wars sagan och id-numret är ett sätt att identifiera stormtroopers eftersom de alla ser likadana ut. Och precis som i filmerna får alla i 501st Legion varsitt.

Linnea Hellgren 
Joakim Lybeck