Umeåstudenter vill till månen

MÅLET. Månen är det slutgiltiga målet för Umeå-studenterna.
Pixabay
MÅLET. Månen är det slutgiltiga målet för Umeå-studenterna.

Umeåbaserade Space Science Sweden vill tillsammans med studenter vid Umeå universitet skicka en rymdfarkost till månen. Nu ska projektet, som sätter elever i arbete under hela sommaren, sätta institutionen på kartan, skriver Umeå universitet på sin hemsida.

Idén till projektet kommer från en grupp rymdintresserade Umeåbor vid namn Space Science Sweden. Tillsammans med Part-Time Scientists, ett tyskt ingenjörskollektiv, deltar de i Googles tävling Lunar Xprize. I samarbete med ett tyskt bilföretag har Part-Time Scientists utvecklat en rover (en slags obemannad motoriserad landfarkost) som ska placera ut mätutrustning och skicka tillbaka data till jorden.

Space Science Sweden fick kontakt med Part-Time Scientists efter en efterlysning som gjordes av tyskarna där de sökte personer som ville utveckla ett experiment att utföra på månen, en utmaning som Umeåborna antog – och fick.

Mätning som aldrig tidigare gjorts

Space Science Sweden kontaktade i sin tur institutionen för fysik vid Umeå universitet och civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik för hjälp. Även de antog utmaningen och började bygga ett instrument som ska klara av att mäta det elektriska fältet på månen, en mätning som aldrig gjorts tidigare. Detta instrument ska bistå med viktig kunskap inför framtida färder till rymden.

Olika forskargrupper inom optisk fysik och rymdfysik kommer att bidra med sina kunskaper i projektet. Frivilliga studenter bygger och testar instrumentet, varav några kommer att spendera hela sommaren med projektet.

Till en början var tanken att det skulle finnas en prototyp klar som Space Science Sweden skulle utveckla ytterligare redan till hösten men efter en uppskjutningsolycka i Florida har tidsramen förlängts med drygt ett och ett halvt år.

Vill sätta institutionen på kartan

Ett av målen med Umeå Lunar Venture är att visa att det är fullt möjligt att utveckla ett rymdinstrument med små resurser som fortfarande är vetenskapligt relevant. Mätningarna på månen ska resultera i minst två populärvetenskapliga publikationer och förhoppningsvis sätta Umeå universitet och institutionen för fysik på kartan.

Rasmus Kågström och Andreas Nyman