Umeåstudenters design ställs ut på Formex

Umeåstudenternas 10 bidrag.
Pressbild Formex
Umeåstudenternas 10 bidrag.

Utvalda studenter från Umeå får visa upp sina produkter på Nordens största mässa för inredningsdesign. Tillsammans med lokala tillverkare har studenterna tagit fram produkter som kommer kunna ses  på ett flertal utställningar, första stoppet blir mässan i Stockholm.

Uminovas projekt ”Summer eXpressions” ämnar att knyta ihop studenter på estetiska högskoleutbildningar med lokala tillverkare från Umeå. Flertalet av de utvalda studenterna, varav majoriteten är från Umeå universitet, får visa upp vad de skapat på inredningsmässan Formex som startade igår onsdag.

Barbro Renkel, affärscoach hos Uminova eXpression är på plats i Stockholm.

— Vi har en egen monter där vi visar upp studenternas produkter. Det här en bra möjlighet för oss att knyta kontakter med potentiella återförsäljare och tillverkare.

Uminova eXpressions är en sk. företagsinkubinator ägt av Umeå universitet och kommunen med syfte att främja lokal innovation. Studenterna har under sex veckor arbetat tillsammans med företag som GH Snickeri, LöbeGranit och Norrlandsgjuteri för att ta fram produkter i traditionella material som sten, glas och trä.

— I skolmiljön så får studenterna skissa och göra prototyper men väldigt sällan chansen att tillverka dem. Nu har studenterna under sex veckor varit i en produktionsprocess, från idé till färdig produkt. Det här projektet betyder mycket för att utveckla studenternas entreprenörskap, för att de i framtiden ska kunna få ut sin formgivning på marknaden, säger Barbro Renkel.

Uppskattar möjligheten

Den nu utexaminerade industridesignstudenten Edvin Wahlström är en av de som deltog i projektet. Han uppskattar möjligheten att arbeta med lokala företag och anser att detta gett en ny förståelse för hur komplex vägen från idé till produkt faktiskt är.

Edwin Wahlström
Edvin Wahlström

Wahlströms bidrag till utställningen är en klocka vid namn “12-ish” som är framtagen tillsammans med Vilhelminaföretaget Diling teknik.

— Klockan har alltid tjänat som symbol för mekanisk precision och effektivitet. Sådant är förstås viktigt ibland, men oftast räcker det med ungefärliga tidpunkter. 12ish är en klocka som är gjord för att vara oprecis, för ett mer avspänt förhållande till tiden.

De färdiga produkterna från projektet finns att se på Formex i Stockholm fram till den 20:e januari.

Manne Berggren Wiklund, Jonas Fagerström

Redaktionen