Uniaden öppnar upp för arbetsmöjligheter

På tisdag förvandlas Universum till den årliga arbetsmarknadsmässan Uniaden.
– Näringslivet ska kunna hitta potentiella anställningar redan på universitetet, säger Gustav Olsson, som är marknadsföringsansvarig för Uniaden.

Den 30 januari är Uniaden tillbaka på Umeå universitet för att skapa en mötesplats mellan studenter och näringslivet. Under dagen har studenter möjlighet att möta och knyta kontakter med framtida arbetsgivare.

– Vi vill att studenterna ska få möjligheten att göra sig mer redo för näringslivet. Samtidigt ska näringslivet få möjligheten att hitta nya potentiella anställningar bland universitetsstuderande, säger Gustav Olsson.

Stort utbud med många möjligheter

Uniaden är Sveriges bredaste arbetsmarknadsdag och anordnas årligen på Umeå universitet av en studentdriven organisation under samma namn. Mässan riktar sig främst till de som studerar inom studentföreningarna Umeå Naturvetar- och Teknologkår, Handelshögskolan i Umeå, Umeå Systemvetarförening samt Personalvetarprogrammet.

– Studenterna kan prata med intressanta företag, träna på att ställa frågor och visa sitt intresse. De kan söka sommarjobb och hitta extrajobb, berättar Olsson. Studenterna erbjuds även kontaktsamtal där de får sitta ner med ett specifikt företag i 15-30 minuter.

Processed with VSCO with s2 preset

© Foto: Nellie Håkansson / Gustav Olsson är en av arrangörerna för Uniaden 2018.

Utbudet på mässan är stort och det finns någonting för alla. I år kommer bland annat komikern Nour El Refai att hålla i en föreläsning, som Aspiranten tidigare uppmärksammat.

Som utställare får företagen möjligheten att träffa drivna studenter och visa upp sig. Olsson uppmanar studenterna att våga prata med företagen och ställa frågor. Han tycker att en fråga är särskilt viktig: Vad är det som driver dig?

– Ställer man den frågan förstår man vilka personer det är som jobbar inom företaget. Man kan hitta personer som brinner för samma saker, och det blir lättare att förstå vad man själv vill göra, menar Olsson.

“Det bästa var att jag fick ett jobb”

Ett levande exempel på en student som lyckats få en anställning via Uniaden är Jimmy Brauer, som studerar till civilekonom vid Handelshögskolan i Umeå. Vid förra årets mässa lyckades han få in en fot hos Länsförsäkringar, och en månad senare var han anställd.

– Mässan öppnade ögonen för vad man kan jobba med och vart man själv kan nå. Det bästa var att jag fick ett jobb, säger Brauer.

IMG_4234

© Foto: Nellie Håkansson / Studenten Jimmy Brauer fick jobb via Uniaden.

Brauer hade inte som mål att söka jobb när han klev in på mässan förra året. Han tror att de flesta besökarna främst vill se vad folk jobbar med och skapa nya kontakter.

– Man kan alltid lära känna en extra person som man kan ha med i sitt nätverk, menar Brauer.

Även han uppmuntrar besökarna att våga gå fram och prata med företagen. Han anser att det är viktigt att visa sitt intresse. Om man får reda på att företagen söker någon, gäller det att prata gott om sig själv.

– Visa att man faktiskt kan ge något – inte bara ta, tillägger han.

Ina Degerlund och Nellie Håkansson

Redaktionen