Upplagt för badmintonfest på Ersboda

I helgen spelas badmintontävlingen Umeå Nordiska på Ersboda. Tävlingen lockar spelare från Hudiksvall till Luleå, och utöver det även ett antal internationella tävlande från Bangladesh och Finland. Totalt ställer 190 spelare upp i 27 olika klasser.

Umeå Nordiska är en individuell badmintontävling som arrangeras av IFK Umeå varje vår. Under två dagar spelas cirka 600 matcher fördelade på 17 banor. De flesta av dessa spelas på Badmintonstadion på Ersboda, men de yngsta ungdomsklasserna spelar även på Östra Ersbodaskolan. Klasserna sträcker sig från U11 till seniornivå. Värdklubben IFK Umeå har nått stora sportsliga framgångar de senaste åren och fostrar många lovande spelare.

”Det är bara jag som kan reglerna”

"Jag har lärt mig alla småregler som ingen annan kan"
”Jag har lärt mig alla småregler som ingen annan kan”

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Egelrud, 20, är en av IFK:s egna produkter som ställer upp i samtliga tre kategorier – singel, dubbel och mixed.

– Jag hoppas på roliga matcher. Mitt mål med tävlingen är att kamma hem hela dubbeln, säger Daniel Egelrud.

Utöver själva tävlandet är Daniel även distriktsdomare i badminton. Något som han menar påverkar sitt eget spel.

– Man blir mer medveten om småregler som man annars inte tänker på. Det är lätt att bli lite nojig över att råka göra till exempel servefel. Samtidigt spelar det ingen roll, jag kan göra hur jag vill. Det är ändå bara jag som kan reglerna, säger Daniel med glimten i ögat.

Gemenskapen en viktig faktor

En annan av IFK Umeås framstående spelare som har guldvittring är Göteborgssonen Viktor Appelqvist, som har spelat med IFK sedan 2014.

– Jag har en bra känsla. Jag hoppas kunna få en fin avslutning på säsongen. Jag spelar dubbel med min kompis David från Göteborg och jag tror att vi har goda chanser.

På frågan om vad som gör badminton till en så rolig sport är svaret självklart:

– Såklart är det kul att spela. Men det är gemenskapen som håller en kvar. Att få umgås med alla spelare, ledare, föräldrar och personer runtomkring klubben är guld värt, avslutar Viktor Appelqvist.

Wilhelm Sandelin Anton

Redaktionen