Utmattning – temat för livepodd

Imorgon livepoddar Clara "Underbara Clara" Lidström och  Erica Dahlgren på Umeå Universitet.
Alexandra Ellis
Imorgon livepoddar Clara "Underbara Clara" Lidström och Erica Dahlgren på Umeå Universitet.

Hur tar man sig tillbaka efter att ha kraschat i den välkända väggen? Clara ”Underbara Clara” Lidström och  Erica Dahlgren livepoddar om sina egna erfarenheter imorgon på Umeå Universitet.
− Om vi bara kan förebygga att en enda person blir utmattad blir jag jätteglad, då är det fullständigt värt det, säger Erica. 

Livepodden äger rum imorgon mellan klockan 12:10-12:50 i Lärarhusets ljusgård och sker i samverkan med Studenthälsan och Kyrkan på Campus. Erica hoppas att den ska bidra med verktyg och hopp till de som är sjuka av stress, mår dåligt av stress eller känner oro för en anhörig. Tillsammans med Clara driver hon podcasten En underbar Pod, som behandlar flera olika ämnen.

− Vi märkte att folk gick igång som attan när vi delade med oss av våra egna erfarenheter om utmattning, berättar hon. Engagemanget var stort bland lyssnarna och Erica noterade vikten av att bryta den ensamhet och isolering som uppstår vid utmattning.

− När vi delade våra sämsta stunder i podden förstod folk att det inte var de som individer som misslyckats med sina resurser. Utmattning är ett fenomen och jag är en del av ett större fenomen, tillägger hon.

En bok att hålla i handen

Livepodden arrangeras i samband med boken Hjälp jag är utmattad, som släpptes i förra veckan. Erica beskriver boken som en blandning av egna berättelser och intervjuer med experter.

− Vi ville få den här kombinationen och skriva en bok som man kan hålla i handen. En bruksbok som man verkligen kan ha nytta av, säger hon.

Tecken på utmattningssyndrom är trötthet, sömnbesvär och ångest, ofta orsakat av stress. Data från Nationella Folkhälsoenkäten visar på att dessa symptom har ökat bland kvinnor mellan 16-29 år under de senaste fem åren.

Är du orolig för dig själv eller någon i din närhet?
Läs mer om symptomen på Vårdguidens hemsida.

 

Saga Aginger

Redaktionen