Utsläppet orsakar utslaget djurliv

Ett oljeutsläpp upptäcktes i Holmsund utanför Umeå under gårdagen. Enligt SVT Nyheter Västerbotten så handlar det om ett utsläpp på 1000 liter dieselolja inom en area om 200x200m, vilket blir förödande för djurlivet.

— Utsläppet slår ut det mesta i vattenmassorna säger marinbiologen Michael Tedengren

Utsläppet består av 1000 liter Dieselolja, ett av oljetillverkningens giftigaste och mest miljöfarliga ämnen.

— Hade det varit till exempel bensin som läckt ut så hade konsekvenserna inte alls varit lika märkbara, säger Michael Tedengren.

Störst skada i vattenmassorna

De giftigaste beståndsdelarna av dieseloljan dunstar direkt. Det som gör störst skador är de ämnen som är vattenlösliga.

— De vattenlösliga beståndsdelarna stannar i vattnet och eftersom djur och plankton har så känsliga membran och gälar så dör de mesta ut, säger Tedengren.

När det gäller åtgärder så är sanering av området är påbörjad och väntas vara klar under torsdagen. Dock så menar Michael att de flesta skadorna redan har skett.

— Växt och djurlivet är redan skadat, nu är det bara viktigt att få bort det som är kvar.

Utsläppets konsekvenser försvinner med vintern 

Storleken på utsläppet är enligt Tedengren något som är hanterbart. Han menar att vintern kommer att sköta det mesta och att djurlivet redan är tillbaka nästa år.

— Det djurlivet som skadas handlar om djur med förhållandevis låg medellivslängd, redan nästa år så bör det mesta vara återställt. Det som finns kvar av utsläppet är det som inte är vattenlösligt och därmed hamnar på botten och den skadan som inträffar där är förhållandevis lindrig.