Välgörenhet i julklapp allt vanligare

Att allt fler väljer att lägga julklappspengarna på välgörenhet kan bero på en ökad medvetenhet hos konsumenten.
– Dels så sker en flyktingström just nu, sen har även ett stort klimatmöte ägt rum. Vi ser med egna ögon EU-migranter utanför Ica. Det blir mer konkret och vi kan inte längre blunda för det som sker i omvärlden, säger Matilda Marshall, doktorand i etnologi på Umeå universitet.

Enligt en undersökning från Sifo spåddes donationer till välgörenhet bli årets julklapp och det är allt fler som inte önskar sig något, utan anser att de nöjda med allt de redan har. Det finns en ökad vilja att hjälpa genom fler insamlingsgalor och personer som reser ned som volontärer till drabbade platser.
– Då vi är mer medvetna, skaver det att stänga ute allt. Bara för att det är jul betyder det inte att vi kan låtsas som att inget hänt. Vi känner en skyldighet. Vissa hjälper till genom att jobba som volontär, andra med sin konsumtion. Det blir ett sätt att dra sitt strå till stacken, vare sig man vill göra en klimatpåverkan eller hjälpa flyktingar, säger Matilda Marshall.

Slutligen spekulerar hon i hur detta kommer att utvecklas i framtiden.
– Det har länge setts som en skam att köpa begagnade julklappar. Vuxna känner fortfarande rättigheten att köpa julklappar till barnbarnen, så kanske detta kan bli en ny utgångspunkt.

Text: Jennifer Söderlund