Världskänd dirigent till Norrlandsoperan

Orkestern repeterade för fullt under måndagen.
Jesper Råtts
Orkestern repeterade för fullt under måndagen.

Nu på torsdag arrangerar Norrlandsoperans Symfoniorkester en konsert med Beethovens violinkonsert. Orkestern får lite extra stjärnglans då dirigent och solist denna kväll är den berömde Kolja Blacher. 

Norrlandsoperans symfoniorkester, bestående av 47 medlemmar kommer tillsammans med Blacher framföra Haydns Symfoni nr 104, Londonsymfonin, Elena Firsovas Leaving och Beethovens violinkonsert.

Elisabet Ljungar, musikchef vid Norrlandsoperan är förväntansfull.

– Att Blacher kommer hit är väldigt roligt, han är ett världsnamn. Han är känd för att fungera bra med och utveckla orkestern. Konserten ser också ut att bli slutsåld, vilket alltid är roligt, säger Ljungar.

Elisabeth Ljungar, musikchef vid Norrlandsoperan.
Elisabet Ljungar, musikchef vid Norrlandsoperan. © Jesper Råtts

Kolja Blacher kommer att spela solostämman i Beethovens violinkonsert vid konserten, något som glädjer Ljungar.

– Det är ett av mina och flera andras älsklingsverk och ett av de absolut finaste musikstycken som skrivits, anser Ljungar.

Solist och dirigent samtidigt

Blacher kommer från Tyskland och studerade bland annat vid Juilliard School of Music i New York. Han har sedan dess spelat med orkestrar över hela världen och undervisar nu på högskolan för musik ”Hanns Eisler” i Berlin. Han är känd för att dirigera samtidigt som han spelar.

– Det är flera faktorer som ska stämma för att vi ska få hit sådana skickliga musiker. I det här fallet underlättades det av att Norrlandsoperans konsertmästare Alexander Kagan har varit elev till just Blacher, fortsätter Ljungar.

– Konserten är speciell i och med att dirigenten också sitter och spelar. Detta ger orkestern rum att utveckla kommunikationen sinsemellan, samt att ta ansvar på ett annat sätt, menar Ljungar.

Elisabet Ljungar ser gärna att fler studenter från Umeå Universitet besöker Norrlandsoperan.

– Vi har så varierande program; opera, teater, dans och massor av musik i olika genrer. Musikens värld är underbar, avslutar Ljungar.

Jesper Råtts
Samuel Hallin

Redaktionen