Växjö rivstartade direkt: ”Väldigt tufft motstånd”

Herrarnas finalspel i hockey har startat och Skellefteå fick bekänna färg omgående.

Igår släpptes pucken för den första av potentiellt sju matcher i finalserien och det blev en tuff början för Skellefteå. Växjö tog initiativet direkt och vann med de något överraskande siffrorna 7-0. Skellefteå fick med andra ord en rejäl lektion. Talar något då för att Skellefteå ska vända detta? Det finns ett par saker:

Gått starkt genom slutspelet och har finalrutin

  • Att vara i final är ju för Skellefteå ingen ovana. Klubben har ett digert final-facit och har på 2010-talet varit i final sex gånger (av sju möjliga), där två besök slutat med SM-guld. Totalt har man vunnit tre SM-guld, 1978, 2013 och 2014.
  • Förra året slogs man ut i kvartsfinal vilket startade spekulationer om att klubbens storhetstid var över. I år kom man dock tillbaka starkt och kom senast från en tung semifinalseger mot Djurgården, där den avgörande matchen slutade med de övertygande siffrorna 6-2.

Växjö – en svår motståndare

Vad talar då emot Skellefteå förutom resultatet igår?

  • Växjö vann grundserien med en marginal på 21(!) poäng och har sett överlägsna ut hela säsongen.
  • Offensivt har man många bra spelare men deras härförare är junioren Elias Pettersson. 19-årige Pettersson krossade poängrekordet för juniorer i SHL:s grundserie denna säsong med 56 poäng, fördelat på 24 mål och 32 assist. Med det vann han också den totala poängligan och igår stod han för 1+2. Hur Skellefteå fortsättningsvis ska hantera honom blir alltså väldigt intressant att se.

 

Vilka tankar går runt i en supporters huvud inför ett SM-finalspel och vilka spelare i Skellefteå bör man hålla ett extra öga på?  Se hur SAIK-supportern Martin Öström tänkte inför matchen igår i klippet ovan. Se också vad han tycker om motståndaren Växjö. 

Fakta: SM-finalen i ishockey spelas bäst av sju matcher. Datumen i år är mellan 17-28 april. 

Samuel Hallin

Redaktionen