Vetenskap för alla

Den vetenskapliga världen ska bli mer tillgänglig. En som vill att allmänheten ska ta del av mer vetenskap är Mattis Lundberg, universitetslektor vid psykologi instutionen, som startade sidan Umupop på Facebook. En populärvetenskaplig sida där det publiceras förenklade vetenskapliga texter. 

Redan under sin första tid på psykologutbildningen gick det uppför Mattias att vetenskapen hade ett språk som var svårt att förstå. Där utvecklades ett intresse för att ”översätta” vetenskapligt material till enklare versioner. Och i november 2016 startade han sin egen Facebooksida där Mattias med några kollegor delar med sig av olika kunskaper. På bara några månader har sidan samlat ihop ett följe på cirka tusen personer.

Utmaningen

Mattias Lundberg vill att fler forskare ska börja skriva populärvetenskapligt. Tyvärr är det svårt att motivera forskare att skriva enklare för allmänheten ,enligt Mattias. Han tror det finns flera orsaker, där en är att blivande forskare inte får lära sig skriva enkelt.

-Problemet är att vi forskare skriver för varandra och inte för 84-åriga Klara eller någon annan. Vi måste förstå och tänka mer på mottagarens villkor, hur forskningen kommer att bemötas och hur den presenteras beroende på vilken kanal som används. Om man blir inbjuden att tala om ett ämne i tv går det inte att förbereda en tio minuters presentation när tillgängliga tiden är några få minuter, säger Mattias.

-Sedan så gynnas inte forskare speciellt av skriva populärvetenskapliga texter. Det finns inga ekonomiska fördelar och det öppnar inte några speciella dörrar för karriären. Att skriva populärvetenskapligt blir då inte första prioritet eller andra prioritet utan som bäst tredje prioritet, och med mycket på schemat så faller det lätt bort. Enkelt förklarat så tycker vissa om att göra det och andra inte. Men generellt så måste populärvetenskaplig kommunikation öka.

Växa på egen hand

Vad framtiden håller för Umupop är det ingen som vet, men Mattias hoppas att den kan växa sig större med tiden.  Han vill att Umupop ska ha ett så stort upptagningsområde möjligt.

-Det skulle vara kul att få fler från olika fakulteter och olika discipliner att dela med sig om sådant dem tycker är kul, intressant och väsentligt. Sidan ska drivas av dem som vill vara aktiva och låta sidan växa av sig själv till sin egen intressesfär. Jag vill att fler forskare och lärare skulle vilja dela med sig sin kunskap och bygga sidan underifrån.

Mattias ser gärna att universitet en dag skulle kunna ta över sidan och driva den som sin egen, för att visa att på Umeå universitet finns det forskare som vill dela med sig av sin kunskap.

Tobias Stahl