Vinterinstallation med värme och ljus i Döbelns park

Ingrid Zetterlund och Rut Näsman värmer händerna på en del av sitt examensarbete.
Ida Sandberg
Ingrid Zetterlund och Rut Näsman värmer händerna på en del av sitt examensarbete.

Kan värme och ljus att locka ut människor i vinterkylan? Denna fråga ställde sig Rut Näsman och Ingrid Zetterlund när de skapade sitt examensarbete #umehotspot tillsammans med Umeå kommun. 

Rut och Ingrid läser landskapsarkitektur på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp men sökte inför sitt examensarbete efter andra förutsättningar än vad Skåne kunde erbjuda.

De ville utforska de möjligheter och hinder som kommer med ett kallare klimat och sökte sig till Umeå efter kontakt med Umeå kommun som gärna ville göra ett samarbete. Tanken föddes i en vilja att kunna samla människor utomhus trots kyla och mörker.

–Det har varit väldigt roligt att träffa de människor som kommit hit, det känns att de verkligen uppskattar att det händer något, konstaterar Rut.

En del av installationen i Döbelns park.
Foto: Ingrid Zetterlund.                                   En del av installationen i Döbelns park.

Att valet föll på Döbelns park var ingen tillfällighet. De fick många förslag på parker från Umeå kommun men tyckte själva att det var viktigt att det var en park som människor inte bara passerade igenom. Sättet som Döbelns park är utformad på gav dem möjlighet att skapa olika typer av mötesplatser, något som installationen krävde.

–Något som varit lite oväntat är att så många barn verkligen uppskattat installationen. Det var inte någon uttänkt målgrupp men det har visat sig att de verkligen gillar det.  En familj i helgen satt länge med sina barn och käkade lördagsgodis och popcorn vid elden. Det var väldigt fint att få en sådan bekräftelse på att det fungerar, säger Rut.

Kommunen vill att installationen ska få vara kvar över nästa helg men för Ingrid och Rut är det dags att röra sig söderöver igen. De tar med sig erfarenheten av att arbeta under riktiga vinterförhållanden och funderar på hur de ska gå vidare.

–Framöver vill vi ju fundera ut mer permanenta lösningar, om vi skulle få möjlighet att skapa något liknande i vårt framtida arbetsliv så vill man ju hitta hållbara lösningar som kan stå ute länge. Då hade vi ju inte använt plast, skrattar Rut.

Vad skulle få dig att vilja gå ut i vintermörkret?

Christina Andersson, 59år
Christina Andersson, 59år.      – Den här stan behöver mer ljus, särskilt utanför de centrala delarna. Jag arbetar natt och står ofta på busshållplatser i mörkret. Det är lite ruggigt. Där borde man göra något.
Timmy Olsson, 24 år
Timmy Olsson, 24 år.  – Bättre väder! Nej men mer aktiviteter ute, kanske utomhusrestauranger eller mer kultur.
Sophia Granberg, 31 år
Sophia Granberg, 31 år. – Jag är ute mycket och promenerar och springer. En sak som jag saknar är gångvägar i Gammliaskogen. Där är det bara skidspår nu så det är svårt att veta vart man ska ta vägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desirée Jonsson

Ida Sandberg

Redaktionen