Vm-hjälten har debuterat för Iksu

Under slutet av 2015 slog bomben ner i Innebandysverige. Vm-hjälten Amanda Delgado Johansson väljer att lämna FBC Uppsala för att flytta 57 mil norrut och spela med serieledarna Iksu.

Den 12 december avgjorde Amanda Delgado Johansson VM-finalen i Innebandy. Strax därefter valde hon att fortsätta sin Innebandykarriär i Umeå. Serieledande Iksu ser den 20-åriga Amanda som en stor tillgång.

– Vi har fått in en väldigt bra spelare. Hon är värdefull, både på och utanför planen, säger Iksus tränare Andreas Harnesk.

Amanda Delgado Johanssons genombrott kom under fjolåret, när hon på 26 matcher stod för 18 mål och 10 assist, i FBC Uppsala.

–  Vi hade en dialog inför den här säsongen och det kändes som vi var nära att komma överens, men hon valde till slut att stanna i Uppsala, säger Andreas Harnesk.

Från semesterparadis till regniga vintrar
Amanda Delgado Johansson föddes den 20 november 1995 på den spanska ön Gran Canaria. Som sjuåring, med Lionel Messi som förebild och fotboll som hobby, förbytes varma sommarkvällar mot kalla höstdagar. Gran Canaria blev Uppsala och fotboll blev Innebandy. Allt eftersom åren gick fortsatte Amandas utveckling och med framgångarna kom också bekräftelsen att hon nåt den absoluta eliten.
Uttagen i landslaget och värvad av sin favoritklubb.

– Det här ska bli väldigt roligt, jag ville byta spelmiljö och Iksu har varit min favoritklubb sedan jag var liten, meddelar Amanda via ett pressmeddelande på Iksus hemsida.

Målskytt i debuten
Amanda gjorde sin debut för Iksu i 16-3-segern mot Rönnby Västerås IBK. Premiären kunde knappt slutat på ett bättre sätt för Delgado Johansson. När slutsignalen ljöd hade Amanda Delgado Johansson skrivit in sig i protokollet med två mål och en assist.

Hennes tredje mål kom i hennes andra match, när Iksu bortabesegrade de regerande mästarna Kais Mora med 8-2. I den matchen stod Amanda för ett mål och en assist. Ett facit som säger tre mål och två assist under de två inledande matcherna av hennes Iksukarriär.

I dagsläget leder Iksu Svenska Superligan på lika många poäng som Pixbo Wallenstam IBK. Det är 11 omgångar kvar innan de 8 bästa lagen ska göra upp om vilka som kan titulera sig som svenska mästare.

Text: Tobias Dahlberg