Webb-TV: Experten om NHL-svenskens succé

Samuel Hallin

Märsta-sonen William Karlsson är en av NHLs hetaste spelare. Svensken har lett laget till seger i Pacific Division. Nu har han tillsammans med Las Vegas Golden Knights nått kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet.

Vegas Golden Knights vann grundserien i sin konferens med 109 poäng. Föga förvånande går det minst lika bra i slutspelets inledning.

Det nystartade laget huserar i kasinostaden Las Vegas. Inför säsongen fick de välja spelare ur varje lag, för att på så sätt bilda ett helt nytt lag i Nevada-öknen. Inför säsongen var det ingen som siade om framgång, men kritikerna har match efter match tystats.

Golden Knights slog precis storlaget LA Kings med 4-0 i matcher. Ett Kings som förra säsongen inte tog sig till slutspel, och som i år inte tog sig segrande ur åttondelsfinalen. LA Kings har under 2010-talet vunnit två Stanley Cup-bucklor, och kan i någon mening ses som ett bra slutspelslag, men som under de två senaste åren inte kommit upp i någon vidare nivå.

Svenskarna i Vegas Golden Knights

Den svenske stjärnan William Karlsson presterade bättre än han någonsin gjort, och stod totalt för 78 poäng fördelat på 82 matcher. Med ett poängsnitt på 0,95 poäng per match var han Golden Knights poängbäste spelare.

Den andra svensken i laget, Oscar Lindberg, presterade inte lika bra. Han stod för 11 poäng fördelat på 63 matcher, ett lite mer blekt poängsnitt på 0,17 poäng per match.

Det finns en annan spelare svenska hockeyfans känner igen. Fransmannen Pierre-Edouard Bellemare. Den tidigare Skellefteå AIK-spelaren gick säsongen 2014-15 gick till Philadelphia Flyers, för att sedan bytas till Golden Knights inför årets säsong. Under året i Golden Knights har han likt Lindberg inte imponerat poängmässigt, med 16 poäng sett över 72 matcher. Ett poängsnitt på 0,22 poäng per match.

Vad säger experten om William Karlssons framgång? Se klippet ovan!

Martin Öström

Redaktionen