Webb-TV: Instagram-kontot som tar Umeåstudenterna med storm

Foto: Mikael Lindmark / Creative Commons. 

Bilden är ett kollage.

Instagram-kontot som under de senaste månaderna växt mycket.
Foto: Mikael Lindmark / Creative Commons. Bilden är ett kollage. Instagram-kontot som under de senaste månaderna växt mycket.

Umeamemeversity heter den Instagram-sida som sen tidigt i februari växt så att det knakar. Kontot, som fokuserar på att skapa roligt innehåll riktat till studenter, har idag 1562 följare.

Deras mest lajkade bild, är en som handlar om Lindellhallen, och den då stundande vårsolen. Igenkänningshumorn som sidan bidrar med får stor uppmärksamhet bland sina följare, och deras kommentarer består mest av följare som taggar sina kompisar.

Instagram-kontots skapare är enligt de själva en lös massa människor. Aspiranten lyckades få en intervju med två av dem, men de var tydliga med att deras identiteter inte skulle komma ut.

En av skaparna menar att det viktiga inte är de som ligger bakom, utan vad som sägs.

Fokus är på det vi säger. Folk vill gärna veta vilka vi är, men vi är som en enhet. Vi är Umeåstudenten. Det vi lägger ut ska kunna uppskattas av andra studenter. Det är mycket igenkänningshumor, men vi är också här för att röra om i grytan.

Vad menar du med att röra om i grytan?

– Vi är inte här för att skaffa vänner. Genom att vara anonyma kan vi vara mer öppna med vad vi säger, och lägga ut saker som kanske stör folk. Men det är helt upp till varje person om de vill följa oss eller inte.

Kan ni inte vara öppna om ni skulle säga vilka ni är?

– Antagligen skulle vi kunna vara lika öppna om vi skulle säga vilka vi är, men för att vara på den säkra sidan vill vi vara anonyma. Det adderar även lite till mystiken att vi är anonyma.

Tvistefesten (en återkommande utefest på studentområdet Tvistevägen) kommer också på tal när jag pratar med skaparna till kontot.

– Kanske planerar vi något, kanske gör vi inte det. Ingen har tagit på sig att vara arrangör, och med tanke på det som hände förra året med Polisen och de som föll från taket, kan det vara så att ingen vågar göra det. Men vi får se.

Se klippet med delar av intervjun ovanför!

Martin Öström

Redaktionen