Bastubad – i integrationssyfte

– Hur ska jag göra nu när tjejgruppen kommer, måste jag dra ner persiennerna?

Killen som extrajobbar i receptionen är fundersam. Hur ska tjejerna reagera när det är en kille som välkomnar dem till badet? Egentligen ska det bara vara tjejer som jobbar i receptionen när tjejgruppen är där men idag har det blivit en miss i kommunikationen.

Ledaren för Tjejgruppen och receptionisten kommer överens om att det nog är bäst att persiennerna är nere och att receptionskillen håller sig just där, i receptionen.

– Jag vet inte varför men jag tror att det är för att de visar sitt hår utan deras burka. Eller kanske eftersom de visar mycket hud. Men det spelar egentligen ingen roll varför. Det är bäst att han inte kommer in till oss, säger Elin Frånlund, en av Tjejgruppens ledare.

En mer aktiv fritid

Tjejgruppen är ett samarbete mellan Rädda barnen och Röda Korsets Ungdomsförbund, ingen av tjejerna som är med i gruppen är födda i Sverige. Verksamhetens syfte är att hjälpa nyanlända tjejer att få en mer aktiv fritid. Frivilliga ledare planerar och genomför olika aktiviteter tillsammans med tjejerna – på lördagar badar de.

För att bli ledare för Tjejgruppen ska man vara tjej, minst 18 år och simkunnig. Som ledare förväntas man delta vid minst tre tillfällen per termin. Ingen ledare är utbildad simlärare, det viktiga är att man känner engagemang och intresse.

”Får jag hoppa i”

Det är fuktigt och varmt i poolrummet. Temperaturen i poolen är behaglig.

Plötsligt kliver en tjej i 14-års åldern in genom dörren som leder från omklädningsrummet till bassängen. Hon sätter sig på poolkanten och dinglar med fötterna i vattnet. Lite försiktigt frågar hon ledar-Elin om hon får hoppa i. Mitt emot henne sitter två andra tjejer som pratar afghanska med en låg volym. När Elin bekräftat att det är okej att börja bada så kliver de försiktigt i.

Stämningen är lite spänd. Tjejerna verkar blyga för ledarna, kanske på grund av deras knackliga svenska.

Det går ungefär en timme tills stämningen övergår till mer lättsam och tjejernas blyghet avtar.

På ett bord vid sidan om bassängen står en stor glasskål med godis i, mest färgglada gelatingodisar. Skålen har förflyttat sig till kanten av bassängen och gummibjörnarna är dränkta i vatten. Men tjejerna verkar inte särskilt brydda i det, de mumsar på.

Uppskattat engagemang

Ida Karlsson är huvudansvarig för tjejgruppen. Hon sitter på en plaststol vid sidan av poolen när hon berättar att hon varit engagerad i ungefär ett år. Anledningen till att hon är med i gruppen är att hon mår bra av att känna att hon hjälper till och gör nytta.

I högtalarna dunkar afghansk musik, Karlsson får anstränga sig för att överrösta den.

– När jag blev klar som volontär så var jag med på min första träff där jag fastnade ännu mer för gruppen. De unga tjejerna var så glada och trevliga och jag förstod att de verkligen tyckte om gruppen, vilket gjorde att jag kände att arbetet som gruppen gör verkligen är uppskattad.Jag är engagerad i Tjejgruppen för att ge dem unga en aktiv och social fritid, samt att jag själv mår bra av att få hjälpa till och känna att jag gör nytta, berättar Karlsson inlevelsefullt.

Karlssons spontana tanke när hon läste om gruppen på Facebook var ”vilket toppeninitiativ de tagit som startat denna grupp”. Det gjorde att hon sökte sig vidare i gruppen. När hon sedan insåg att det inte krävdes mycket av henne för att kunna ge mycket tillbaka, så blev hon fast.

– Det var bara så enkelt att ge tillbaka till samhället, säger hon självsäkert och ler.

”Mer påverkan på lokal nivå”

– På lokal nivå skulle jag vilja påstå att Tjejgruppen bidrar till att de unga tjejerna som kommer på träffarna får umgås och kanske träffa nya kompisar. Jag skulle inte påstå att Tjejgruppen gör så stor skillnad i samhället rent generellt i dagsläget. Detta har mer påverkan på en lokal nivå som det ser ut nu. Det jag hoppas – och tror – är att informationen om denna grupp och dess initiativ ska spridas ut i Sverige med tiden så att liknande initiativ får en uppmuntran att starta på andra orter, om det inte redan finns, menar Karlsson.

– Tjejerna gör inte så mycket på sin fritid så bara att de får komma ut och träffa sina kompisar är jätteviktigt, säger Frånlund och betonar ordet jätteviktigt.

Invånare byter erfarenheter – samhället drar nytta 

Badhuset i Ersboda är ett av de mindre i Umeå, poolen i det minsta laget och belysningen under denna lördagseftermiddag i oktober är dämpad, mysfaktorn är hög.

Ida Karlsson berättar för mig om hennes rikaste lärdomar av Tjejgruppen.

– Av tjejerna har jag lärt mig om olika kulturer och att kommunicera med ungdomar, säger Karlsson.

Tjejerna hoppar i takt till musiken i poolen när Karlsson berättar varför hon tycker att integration är viktigt.

– Jag tycker inte att det är okej om man isoleras eller begränsas när man vill bosätta sig. Vill man vara en del utav det svenska samhället så ska man kunna det. Det borde finnas tillräcklig hjälp och vägledning, så att man sedan själv ska kunna bidra till samhället med sina egna erfarenheter. Ett samhälle drar, enligt min mening, bara fördelar av att invånarna utbyter erfarenheter med varandra.

Karlsson tror att en bättre marknadsföring av Tjejgruppen hade kunnat leda till ett starkare avtryck på samhället.

– Det svåraste är marknadsföringen, men det är väl inte direkt kopplat till Tjejgruppen i sig utan mer till min kunskap om marknadsföring. Själva verksamheten ser jag väl inga problem med förutom att det kan vara svårt att ha ett stabilt engagemang. Volontärer kommer och går mellan terminer, varpå det kan kännas utmanande att ge stabilitet gentemot ungdomarna.

Bastusnack

Efter badet trängs tjejerna i bastun. Jag undrar nyfiket vad skillnaden mellan sunni och shiamuslimer är. Två tjejer pratar i mun på varandra när de försöker förklara för mig så pedagogiskt som möjligt, jag känner mig plötsligt väldigt obildad.

Snabbt leder diskussionen till hur svenskar är gentemot muslimer. ”Svenskar är tråkiga”, ”svenskar är mycket tystare än oss” säger någon, det är tydligt att tjejerna inte identifierar sig som svenskar. ”Jag tycker att svenskar är schyssta” säger en av tjejerna som hörts mest under badet och tittar intensivt på mig. Det är viktigt för henne att jag ska få rätt uppfattning om hennes tro och att jag inte ska missuppfatta henne.

Av: Elin Janeröd

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen