Bostadsbristen drabbar studenter

Långa bostadsköer, höga hyror och tillfälligt boende. Det är vad de flesta studenter som anländer till Umeå Universitet har att vänta sig. Men med nya företag på marknaden öppnas fler möjligheter för studenter. 

Att den rådande bostadsbristen bland studenter är stor går inte att ta miste på. Vid terminstart fylls plattformar som Facebook och Blocket med annonser om studenter som söker hem. Umeå är en av de många studentstäderna som är under högbelastning när det gäller bostäder. Chansen att få en bostad är oftast störst hos det kommunala bolaget eller hos privatpersoner, det är där de flesta studenter letar boende, enligt en undersökning gjord av Hyresgästföreningen 2018. Svårast är det att hitta bostad hos de privata aktörerna, såsom Lerstenen.  Enkäten hittar du längst ner på sidan.

Ett företag på marknaden som inte tillämpar kösystem på lägenheter är Balticgruppen. De populära studentlägenheterna som ligger några minuter från Umeå Universitets campus har en hög standard och de expanderar sitt bygge hela tiden. Men lägenheterna går fort åt och studenter sätter i system att hitta den lägenhet som läggs ut.

Ledstången tar täten

Företaget Ledstången som bildades 2014 i Stockholm har valt att expandera sin verksamhet med fokus på Umeå. Planen är att hela 220 studentlägenheter ska vara inflyttningsklara under våren 2019. Fredrik Engberg är en av de som är delägare i företaget Ledstången och som har koll på bygget i Tomtebo.

Här byggs de nya studentlägenheterna. Foto: Google Maps
Här byggs de nya studentlägenheterna. Foto: Skärmdump fråns Google Maps

–Vi vill skapa ett hem, snarare än ett boende. Vi har alla varit studenter och hade samma svårigheter då som dagens studenter har att hitta någonstans att bo och slippa flytta runt till tillfälliga lösningar, berättar Fredrik Engberg.

Campus Living, som Ledstången själva kallar sitt projekt är ett studentområde som ligger i Tomtebo. Tanken är att alla lägenheter ska vara utrustade med hög standard och egna tvättmaskiner och diskmaskiner.

–Att flytta till en studentstad är ofta den första långvariga flytten som man gör och det är nog med stressmoment som det är med studier och ny miljö, säger Engberg.

Utöver de nya studentlägenheterna på Tomtebo vill Ledstången fortsätta att bygga ut i Umeå. Tanken är att de ska bygga ungefär 200 lägenheter om året, då både studentlägenheter men också hyresrätter.

Enkät från Hyresgästföreningen:  http://www.mynewsdesk.com/se/hyresgastforeningen_region_norrland/documents/studentenkaet-svar-umeaa-79146

Maja Björklin

 

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen