De ser till att minska ensamhet bland äldre

I 20 år har Frivilligcentralen i Umeå engagerat sig för att äldre, som av olika skäl känt sig ensamma eller behöver extra stöd ska ha en plats att vända sig till.

Frivilligcentralen startade 1999 i Umeå som ett initiativ av röda korset och olika pensionärsföreningar. Föreningen, som även finns på andra platser i Sverige, bedrivs ideellt, opolitisk och utan religiösa grunder. Det hela bygger på frivilligt engagemang från volontärer som känner att de har tid och vill finnas till för de äldre som vill ha sällskap eller stöd i vardagen. Utöver volontärernas arbete har de även stöd från kommunen och landstinget, samt genom ett samarbete med medborgarskolan.

– Som volontärerna få du göra allt möjligt, som att följa med som sällskap till sjukhuset eller frisören men vanligast är att göra hembesök. Vi finns till för att på olika sätt förgylla vardagen, säger Gun-Gerd Carlsson som är telefonist på Frivilligcentralen.

I deras informationsblad kan du få veta mer om Frivilligcentralen arbete och verksamhet. Foto: Angelica Säfvenberg.
I deras informationsblad kan du läsa mer om Frivilligcentralens arbete och verksamhet. Foto: Angelica Säfvenberg.

Förutom de arbete som alla de 150 volontärerna bidrar med, finns det även något för de äldre som bara vill komma ut en stund och känna gemenskap.

– Vi bjuder även in till olika aktiviteter här också, som exempelvis musikstunder eller att de får lösa olika kluringar eller kryss tillsammans, säger Gun-Gerd Carlsson.

Volontärerna vinner också på det

Gun-Gerd har varit volontär i 25 år och det var på röda korset som hon först började. Därefter, fem år senare, fortsatte hon sedan som volontär på Frivilligcentralen efter att den hade bildats. I dag arbetar hon istället som telefonist och får ta emot olika förfrågningar som kommer in.

– Jag har alltid valt att vara ledig en dag i veckan för att kunna vara volontär. Det känns trevligt att kunna visa medmänsklighet och sprida glädje till andra. Det är handlar om ett givande och tagande som skapar gemenskap och det tycker jag är jättefint. Då jag jobbat hela livet inom vård och omsorg så är detta något jag känner lite extra för, säger hon.

Gun-Gerd menar också att det inte bara handlar om det hon ger, utan så mycket som hon själv fått tillbaka av att vara volontär.

– När jag var volontär besökte jag en dam som jag lärde känna under jättemånga år, ända strax till att hon skulle fylla 100 år. Vi fikade många gånger vid älven där hon bodde. Hon berättade så mycket för mig om vad hon hade upplevt i livet och kunde ge mig en berättelser om hur det var förr i tiden. Det är som sagt ett givande och tagande, man kan ge varandra olika saker, säger hon.

Även Ulla Britt Kullh, som är verksamhetsledare på frivilligcentralen, pekar på vikten av det volontären får ut av mötet. Något som är viktigt för att båda ska trivas med varandra.

– Det är så uppskattat den där stunden då du kommer som volontär och besöker de äldre. Du blir efterlängtad, du blir bekräftad, du blir sedd som volontär. Samtidigt som du får träffa nya vänner och såklart får vi inte glömma gemenskapen mellan volontärerna under utbildningarna och de träffar som de går på tillsammans, säger Ulla Britt Kullh.

Många äldre känner sig ensamma

Men varför just äldre känner sig ensamma och i behov av en extra vän tror både Ulla Britt Kullh  och Gun-Gerd Carlsson att det kan finnas många orsaker till. Dels menar Gun-Gerd Carlsson att det kan bero på praktiska saker som att barnen bor på annan ort eller har flyttat utomlands. Men framförallt tror de båda att det handlar om hur samhället förändrat det sätt som vi lever.

– Det är såklart en samhällsfråga, men jag tror det kan bero på hur samhället ser ut i dag, vi bor inte tillsammans flera generationer som man gjorde förr, säger Ulla Britt Kullh.

Ofrivilligt ensam på äldre dar är inte något som drabbar alla tror Ulla Britt. Det finns också de som vill leva ensamma. Men för dem som känner upplever ensamheten som ett problem kan alltid vända sig till Frivilligcentralen. Någon som föreningen försöker se till så att så många äldreboenden som möjligt vet om.

– Jag har träffat och informerat chefer på äldreboendet, hemtjänst och distriktssköterskor om Frivilligcentralen. Det är så viktigt att fler får kännedom om den här föreningen för den gör så mycket gott i samhället och därför måste vi sprida den här kunskapen mer, säger Ulla Britt Kullh.

Ett långt engagemang

Att under 20 års tid genom frivilligt engagemang sett till att öka gemenskapen så att färre behöver känna sig ensamma är något som de på Frivilligcentralen kommer se till att fira.

– Ja, absolut kommer vi att uppmärksamma att vi har varit en förening som har varit igång i 20 år. Det är ganska stort att en sån här förening som har den här typen av verksamhet har hållit på så här länge, säger Ulla Britt Kullh.

Men var och hur detta ska firas är inte riktigt bestämt än, utan det är något som de kommer att ta upp under nästa styrelsemöte.

Läs mer: Så påverkas vi av ofrivillig ensamhet

Angelica Säfvenberg

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen