Fotbollen i Umeå – en kamp där elittänket fallerar

I början på 90-talet höll Umeå FC under en kort sejour till i Allsvenskan, och fotbollen i staden såg ut att blomstra. Idag spelar laget tillsammans med Team ThorenGruppen FF i division 1, den tredje högsta divisionen i landet. Vad hände med fotbollen i Umeå?

Det är en solig höstsöndag då det nalkas toppmöte i herrarnas division 1 i fotboll. Umeå FC som ligger på en fjärdeplats i serien tar sig an Syrianska FC, som med fyra pinnar mera placerar sig på en andraplats. För hemmalaget som jagar en kvalplacering till Superettan är det endast vinst som räknas.

Team ThorenGruppen FF och Umeå FC lirar båda fotboll i division 1, vilken är den tredje högsta nivån i Sverige. Förutom divisionen delar klubbarna också målsättningen att nå Superettan inom några år. Tankesättet är dock det som främst sätter käppar i hjulen för klubbarna.

– Vi andas inte professionalism. Man måste göra satsningen att vara ett elitlag, säger Tomas Hugosson, klubbchef för Team ThorenGruppen.

Ett problem som stoppar denna satsning är enligt Hugosson att klubbarna är osäkra på vad man vill. Ibland satsar man på utländska värvningar och ibland satsar man på egna ungdomsspelare.

– Man måste välja en väg och bara gå all in, hävdar han.

I och med att det är så länge sedan man höll till i de högsta divisionerna har elittänket också bleknat i staden. Man har tappat uppfattningen om hur mycket man måste träna och hur mycket kommunen måste stötta.

– Man har glömt bort vad som krävs för att vara ett elitlag, säger Umeå FC:s tränare Andrée Jeglertz.

Ofta beror den låga nivån faktiskt inte på själva fotbollen utan på beslutsfattandet bakom kulisserna, hävdar Jeglertz.

– Verksamheten utanför planen måste ligga på en högre nivå än på fotbollsplanen. Ett lag som spelar i division 1 borde ha ett kansli på Superettan-nivå, fortsätter han.

Ett femhundratal personer har trotsat kylan för att följa med fotbollsdrabbningen denna eftermiddag. Majoriteten samlas i läktaren på den soliga sidan, och doften av kaffe sprider sig i läktaren. Alla verkar vilja värma sig med en kopp java.

Kylan och vintern är faktiskt en utmaning i staden, i och med att lagen saknar fullstora hallar att träna i under vinterhalvåret. I dagens läge kan man endast träna ordentligt under sommar, höst och vår, hävdar Jeglertz.

Inledningsvis är det Syrianska som håller i bollen och för spelet. Umeå FC håller låg press och satsar främst på kontringar. Redan i den tionde matchminuten kommer matchens första mål då bortalagets Moses Makinde når högst på en frispark och förvaltar matchens första riktiga målchans på bästa sätt med en välplacerad nick.

Efter dryga 20 minuters spel får Umeå FC sin första farliga chans i matchen då Anton Eriksson driver bollen uppåt i banan och serverar Alexis Bbakka, som dock skjuter tätt utanför.

Ju längre halvleken går desto mera tar Umeå FC över matchen och skapar allt fler farliga målchanser. I den 32:a minuten slår Emmanuel Yeboah en crossboll från mitten av plan till vänsterkanten där Seif Kadhim kutar mot Syrianska-målet. Kadhim är en mot en med målvakten men skjuter över, i en situation som borde resultera i mål.

Halvlekens sista chans är en Umeå-hörna som slås till ljudet av applåder och stamp i marken av publiken.

Trots den goda stämningen och publikens stöd i dagens match, krävs lite mera för att hjälpa stadens fotbollslag nå toppen. På det ekonomiska planet lämnas en del att önska, då det inte finns så mycket sponsorer i staden, och dem konkurrerar föreningarna om. Stödet från kommunen är också något som borde förbättras för att nå framgångar.

– Vi behöver hjälp för att kunna stiga, men vi får stöd först när vi är i toppen. Men utan stöd kommer vi aldrig dit, förklarar Jeglertz.

Det har börjat skymma i björkarnas stad då Umeå FC rullar igång den andra halvleken. Allt fler i publiken har tagit fram filtar för att värma sig efter att solen gått ner. Jeglertz mannar kommer ut på planen i en högre växel och är laget som styr matchen.

I början av andra halvleken skapar båda lagen några halvchanser, men det är i den 56:e matchminuten som det rasslar i nätet igen. En Syrianska-hörna hamnar efter några snedträffar och tumult i straffområdet hos Nahir Oyal som prövar lyckan med ett skott. Återigen är det Makinde som är sist på bollen och styr in skottet, och 0-2 är ett faktum.

Matchens andra mål verkar ha sugit musten ur Umeåspelarna, som har svårt att få igång spelet igen. Mest är det en strid på mittplanen. Bara en timme in i matchen börjar publiken resa sig från sina platser och gå hemåt. Är det intresset som fattas eller är det helt enkelt för kallt att sitta kvar, undrar jag.

Tomas Hugosson menar på att publiken är en utmaning i Umeå. Team ThorenGruppen FF snittar cirka 200 åskådare per match, medan Umeå FC snittar cirka 500 åskådare. Hugosson tror det beror på bredden av sporter; det finns så mycket att välja på, så fotboll väljs bort. Likaså tycker Andrée Jeglertz.

– Vi måste bevisa att vi är bra före folk kommer och kollar på matcher, säger han.

När det återstår tio minuter av matchen börjar spelet återigen rulla för hemmalaget, och man radar upp chans på chans. Henrik Millbert tunnlar en Syrianska-spelare på högerkanten och lyfter in bollen i straffområdet, dock är inlägget lite för högt för medspelarna i boxen. Minuten senare kommer ett nästan identiskt anfall från andra kanten, men där går nicken utanför.

Några minuter senare kommer reduceringen då Mikael Wikström frispelar Alexis Bbakka som chippar över den utrusande Syrianskamålvakten. Arenan exploderar och musik från högtalarna och jubel från publiken överröstar varandra.

Umeås lycka är dock kortvarig. I den 88:e minuten fälls Syrianskaspelaren Sani Tahir innanför straffområdet och domaren blåser straff. Seth Hellberg rullar kyligt in bollen i högra hörnet och punkterar matchen.

I enlighet med eftermiddagens motgångar anser Hugosson att fotbollen överlag mår ganska dåligt i Umeå i dagens läge. Om man backar fem-sex år fanns fyra lag i division 2, ett lag i Superettan, fem lag i division tre samt stora kullar på uppgång. Jeglertz håller med om att fotbollen inte mår lika bra som för några år sedan, men att det finns en bredd i Umeå i dag.

–  Det finns en bra bredd, men vi saknar spetsen, säger han.

När slutsignalen ljuder är knappt hälften av publiken kvar i läktaren. 1-3 betyder att Umeå får säga adjö åt drömmen om kvalplaceringen till Superettan, och istället lira division 1-fotboll även nästa säsong.

Steget till Superettan för att bli ett elitlag bör tas inom två år, påstår Jeglertz. För ju längre man är borta från toppen desto svårare blir det att behålla trovärdigheten i staden, samt att få stödet – vilket redan nu är otillräckligt.

Text och foto: Jesper Råtts

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen