Galleriadöden – Avion ett av offren

I veckan fick ytterligare en butik i Avion Shopping ta beslutet att stänga ned, denna gång butiken Väskan. Detta är den sjunde butiken som svingats stänga ned sedan förra våren.

– Handelsplatserna måste erbjuda något mer, säger Urban Nordström, VD för Väskan.

Sedan april 2018 har sju butiker tvingats stänga. Bara sedan årsskiftet har butiken Väskan och smykesbutiken Glitter bestämt sig för att lägga ned sina verksamheter i Avion Shopping. Aspiranten rapporterade redan under hösten 2017 om förlusterna många butiker hade gått med i köpcentret på Söderslätt sedan öppningen 2016. Då gjordes en undersökning på tre butiker som alla hade gått med förlust, klädbutiken Modigt AB, Xcellent Home and Fashion och Finas Hembageri.

– Hyrorna är desamma här som inne i stan, men personalkostnaderna blir dyrare i och med att gallerian har öppet till åtta. Om man jämför med de andra galleriorna söder ut, så är det oftast två år efter öppning som det börjar gå riktigt bra. Så det kommer bara bli bättre, sa Lena Herbertsson, ägare för butiken Xcellent då till Aspiranten.

Idag finns varken Xcellent eller Modigt kvar som båda har stängts ned under det gångna året.

Olika orsaker

Butikernas försvinnande har olika anledningar, främst konkurrenskraften och den växande E-handeln. Mindre butiker har problem att konkurrera med större kedjor samtidigt som större butiker stängs ned på nationell nivå. Leksaksbutiken Toys R Us som nyligen stängde ned i Avion och ska rustas ned i hela Sverige då ägaren av kedjan, Top-Toy gått i konkurs. Mia Eskilsson uttalade sig nyligen om den tuffa konkurrensen på Avion och berättade branschen är lika tuff oavsett adress.

– Det här är problem man kan se i hela Sverige oavsett om man pratar om stadskärnor eller externa handelsområden, sa hon till VK i höstas efter stängningen av klädbutiken Best och Brands.

Näthandeln i Sverige omsatte 67 miljarder kronor 2017 vilket är en ökning med 47 miljarder under tio år visar Handelns utredningsinstitut (HUI)  i en undersökning från 2017. Hobbybutiken Hobbex fick i maj 2018 stänga igen i Avion efter att bolaget beslutat att stänga ner alla fysiska butiker i landet för istället att helt och hållet satsa på E-handel.

Utopia en anledning

Emma Hernell, vice VD på HUI tror att det situationen på Avion beror på konkurrensen som uppstått efter att man även satsat på ytterligare ett handelskomplex i Umeå.

– I Avions fall handlar det både om e-handel och konkurrens mellan lokala handelsplatser. Avion och Utopia är två handelskomplex som Umeå nyligen satsat på och byggt ut. Det skapar inte bara en konkurrens på den fysiska platsen utan även generellt, säger Emma Hernell.

Hon dömer inte helt ut galleriornas framtid, men tror att det blir en utmaning med tanke på det förändrade klimatet.

– Det blir spännande att se hur framtiden ser ut. Den ökade konkurrensen från internationell handel är påtaglig, men faktorer som talar för galleriorna är den ökande befolkningen och ökade reallöner, säger hon.

”Måste erbjuda något mer”

Urban Nordström är VD för Väskan som även har butiker i Östersund, Örnsköldsvik och Birsta utanför Sundsvall. Han menar att alla handelsplatser måste börja erbjuda mer än bara butiker beroende på det den ökade näthandeln.

– För att handelsplatserna, likt Avion, ska dra besökare på sikt måste de erbjuda något mer än bara butiker. Konsumenten har redan världens största varuhus i handen dagligen i form av en mobiltelefon. Då måste man dra besökare på andra sätt än bara shopping, säger han efter beslutet att stänga och nämnde bland annat lekland för barn som exempel.

Aspiranten har försökt nå Mia Eskilsson för en ytterligare kommentar kring butiksläget

Julius Bäckman

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen