Laget före jaget- en kollektiv vinst

Omklädningsrummet i Sjöfruhallen är fullt av väskor, handdukar och ytterkläder. Luften är varm och lukten av liniment fyller rummet. För några minuter sedan stod femton tjejer och tre män och pratade om tekniska rörelser, inställning och hur viktigt det kollektiva arbetet är. Det här är Gimonäs Umeå IF:s damer som ska möta norrlandslaget Boden på hemmaplan.

 Den stora sporthallen börjar fyllas med publik. Kön till kafeterian blir längre och längre medan de två lagen värmer upp ute på planen. Dagens match är viktig för båda lagen, då de har mötts tidigare men också för att hänga med de ledande lagen i tabellen. Den höga musiken i lokalen dundrar i högtalarna och det är nätt och jämt att man hör domarens vissla när den signalerar att det är dags för lagen att göra sig i ordning.

 Efter en rad av high-fives rör sig laget in i omklädningsrummet för en sista samling. Stefan Karlsson, huvudtränaren, höjer rösten och sorlet av röster tystnar. Han påpekar vikten av det kollektiva arbetet och att laget måste våga misslyckas för att kunna lyckas. Tjejerna i rummet kollar på varandra och spänningen i luften går nästan att ta på.

–Vi måste tro på det vi gör och fullfölja det. Vi har mött Boden tidigare, de vet hur vi spelar och vi vet hur de spelar. Detta kommer bli en taktisk match och den som gör rätt val vid rätt tillfälle kommer att vinna den här matchen, säger Stefan Karlsson.

Lagkaptenen i laget Emma Forsberg samlar ihop gruppen och alla samlas i en stor ring. Emma skriker peppande i ringen och resten av laget stämmer in. De ställer upp sig på en lång rad och gör sig ordning för att springa in i hallen. Längst fram står Emma med kaptensbindeln på armen och leder ut sitt lag på planen.

Matchen inleds lite tafatt men sedan börjar lagen att ta för sig. Matchen håller ett högt tempo och publiken höjer stämningen i hallen. Tiden går och slutminuterna börjar krypa sig närmre. När det är två minuter kvar får motståndarlaget en utvisning och Bodens tränare blir rasande. I den hätska stämningen som blir nere på planen så utvisas även bodens tränare. Detta är spiken i kistan för GUIF:s vinst, hemmalaget vinner med tre bollar.

Applåderna stormar från läktaren och tjejerna tar varandra i händerna och gör en slags bugning mot publiken. Matchens lirare utdelas till båda lagens målvakter, som stod för enastående räddningar.

–Det är otroligt skönt för lagets självförtroende att ta den här vinsten. Vi har stapplat fram de två första matcherna och inte orkat hela vägen. Idag såg vi ett helt annat lag och det var verkligen en kollektiv vinst, säger Stefan Karlsson.

Hurra-rop ljuder ut från GUIF:s omklädningsrummet och glädjen men framför allt lättnaden är påtaglig. Vinsten som dem har jagat de två senaste matcherna är äntligen deras. Efter en kortare sammanfattning av matchen och dusch kommer spelarna ut och rör sig mot bilarna.

Emma Forsberg blir omkramad av familj och vänner, många gratulerar till den fina vinsten.

–Detta var en otroligt välförtjänt vinst, äntligen får vi kvittot på de många timmar vi har spenderat i Gammliaspåret och i handbollshallen. Både Stefan och vi är säkra på att den hårda träningen och vår inställning kommer vara helt avgörande om vi kommer att spela i division ett nästa år också, säger Emma Forsberg.

Tränaren Stefan Karlsson dröjer sig kvar i hallen och pratar med föräldrar och bekanta.

–Det är så viktigt för mig att tjejerna förstår vikten av det kollektiva arbetet. Vi kan inte ha spelare som kommer och går, vi vill ha kontinuerlig träning som ger resultat. Jag lägger ner otroligt mycket av min fritid på laget och det jag kräver av dem är att man kommer till träning och ger 110 procent, säger Stefan.

Trots att denna matchen är över, väntar ingen vila för laget. Dagen efter kommer en ny träningsvecka fyllt med löpning, handboll och gemenskap. Förberedelserna för nästa match börjar redan dagen efter, då det taktiska ska planeras och fysen ska putsas.

–Stefan har gjort det klart för oss innan säsongen började att det inte kommer vara lätt för nykomlingar att hålla sig kvar. Vi möter många Stockholmslag och de har ett helt annat spel än vad vi har. Vi kommer få kämpa för att visa vad vi har att gå för, men det har vi alla kommit överens om att vi ska göra.

Text och foto: Maja Björklin

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen