Tobias steg ut ur Draknästet som vinnare: ”Inte förväntat mig det”

Nio nervösa deltagare, fem tuffa jurymedlemmar, många kreativa affärsidéer – men bara en lycklig vinnare.

När Uniaden arrangerade Draknästet på campus häromveckan var det 24-årige Tobias Gruffman som klev ut med vinsten i behåll.

Innanför MIT-husets väggar har ett 30-tal personer samlats. Några står och samtalar, andra rullar rastlöst tummarna och en och en annan har hittat till buffébordet lite längre bort. På en projektorduk ovanför syns en gigantisk röd drake.

Det är den 22 januari 2019 – och det är dags för Draknästet.

Nio deltagare

Mitt i ljushallen, bakom sin datorskärm, står 24-årige Tobias Gruffman och finslipar sitt manus. Han är en av nio, säkerligen nervösa, deltagare som snart ska presentera sina affärsidéer framför en jury och tävla om prissumman på 5 000 kronor. Om 30 minuter är det hans tur.

– Jo, självklart är man alltid lite nervös. Men nervositet är bra, annars innebär det att idén inte betyder någonting för en, säger han och lägger ifrån sig datorn.

1111
Draknästet arrangerades i MIT-husets ljushall. Foto: Nellie Håkansson

Tobias är en erfaren entreprenör. Förutom sin magisterexamen i civilekonom med inriktning business developement och supply chain management, har han engagerat sig i både Uminova Innovation och Venture Cup. Han driver i dag dessutom fyra bolag, varav ett av dem är startupen Zlingit som han i dag ska pitcha.

– Zlingit är ett sport engagement system, där vi jobbar med att förbättra marknadsföringen för sponsorer, samtidigt som vi skapar en bättre publikupplevelse, säger han.


FAKTA: Draknästet

Vad: En pitchtävling med en vinstsumma på 5 000 kronor

När och var: 22 januari 2019, MIT-huset på Umeå Universitet

Arrangör: Uniaden

Hur: Deltagarna får tio minuter på sig att pitcha sina affärsidéer framför en jury. Därefter utses en vinnare av juryn som kammar hem prissumman.

Bakgrund: Draknästet (Dragons’ Den) är vanligtvis ett internationellt tv-programformat. Formatet går ut på att entreprenörer får pitcha sina affärsideér för en grupp investerare, som kallas “Drakarna”. Sedan bestämmer Drakarna om de vill satsa kapital eller inte. I USA finns ett liknande format – Shark Tank.


Zlingit fungerar alltså som en app som du når via Messenger, i vilken sponsorer får chans att synas i exempelvis olika frågesporter, tävlingar och erbjudanden. Som supporter går det även att köpa biljetter och kolla statistik i appen.

– Till exempel, om du är på en match kan du plocka upp mobiltelefonen i pauserna och tävla mot resten av publiken i en frågesport. I den frågesporten kan vi lyfta en sponsorfråga, exempelvis ‘känner du till det här företaget’ eller ‘vems logga är det här?’ säger han

6
Draknästet var ett ypperligt tillfälle för mingel. Foto: Nellie Håkansson

Zlingit har testats i snart ett år, visat sig ha god lönsamhet och fått goda betyg från både sponsorer och idrottsklubbar, menar Tobias. Med andra ord är affärsidén på rätt spår. Så givetvis går det att undra: varför är Tobias här i dag?

– Det är alltid bra att få feedback från kunniga individer. Det här är också ett jäkligt bra sätt att marknadsföra sig själv, träffa likasinnade och mingla lite. Så när du tar kontakt med dem igen så har de ett ansikte på dig.

– Men självklart går jag ju inte hit för att förlora, men det är bra motstånd så vi får se vad som händer.

3
Inne i Draknästet satt fem jurymedlemmar. Foto: Nellie Håkansson

”Hoppas att de grillar mig”

På den stora projektorduken syns nu en klocka. Minuterna går snabbt. En efter en stiger deltagare efter deltagare in i Draknästet – en föreläsningssal lite längre bort – och kommer tio minuter senare ut igen. Och pustar ut.

– Jag vet inte vad som kommer att hända där inne, men jag hoppas att de grillar mig. Jag vill verkligen få tuffa frågor, så att jag kan ställa dem mot väggen och visa att jag har svar på allt.

Till sist slår klockan 15:10. Det är Tobias tur.

– Då kör vi!

5
Deltagarna fick tio minuter på sig att pitcha sin idé. Foto: Nellie Håkansson

Han öppnar dörren och stiger in i Draknästet. Där inne sitter fem jurymedlemmar på rad. De är specifikt utvalda och kommer från Uminova Innovation, Almi, Venture Cup, Handelshögskolan och Uminova Expression.

Tiden startar. Tobias plockar fram sin dator och visar upp en bild på en hockeyarena, vars is och sargkanter pryds av en och en annan företagslogga.

– Hur många sponsorer ser ni på den här dataskärmen just nu? frågar han.

– Många, svarar en av jurymedlemmarna.

Tobias nickar.

– Alla vet ju hur otroligt viktiga sponsorerna är för sportnäringen, men frågan är hur vi kan få fler företag att våga sponsra när reklamplatserna ser ut så här.

fregtrgh
Jurymedlemmarna var specifikt utvalda för tävlingen. Foto: Nellie Håkansson

Tobias får två minuter på sig att beskriva vad Zlingit är. När tiden är slut, får juryn chans att ställa frågor. Finansiering, testperiod och vilka klubbar de samarbetat med är några ämnen som berörs.

– Tänker du att man under matchen ska titta på sin mobil? frågar en jurymedlem med skepsis i rösten.

– Ja, under matchpauserna finns nästan ingenting att göra. Så då tar användaren i stället upp sin telefon och deltar i en aktivitet, svarar Tobias.

Juryn nickar och antecknar. Helt plötsligt ringer tidtagaruret och Tobias får tacka för sig. Han lämnar snabbt nästet och sluter upp med de andra deltagarna.

– Juryn såg lite skeptiska ut i början, men jag tror ändå att det gick bra. Det var dock mycket lugnare än vad jag trodde att det skulle vara. Jag ville få hårdare frågor. Men nu blir det bara att vänta och se vad som händer. Det är en halvtimme kvar. Det ska bli roligt, säger han.

Nervös väntan inför prisutdelningen. Foto: Nellie Håkansson
I väntan på prisutdelningen. Foto: Nellie Håkansson

Nervös väntan

Ljushallen fylls av ett milt surrande i väntan på prisutdelningen. ‘Hur gick det?’ är en fras som dyker upp lite titt som tätt mellan deltagarna, men när en person iklädd drakdräkt kliver upp på ljushallens scen, avbryts sorlet tvärt och blickarna riktas ditåt.

– Överläggningen är färdig, så nu välkomnar vi juryn upp på scenen, säger draken, som visat sig vara en av arrangörerna bakom tävlingen.

En jurymedlem tar i stället över mikrofonen, plockar upp ett anteckningsblock och börjar läsa vinnarens motivering. Tobias står med händerna knutna vid ett bord allra närmast scenen, och lyssnar spänt.

– På ett nytt sätt, med en modern teknik, lyckas man lösa ett stort problem i dag, säger jurymedlemmen, som tar en kort paus och  sedan fortsätter:

– Grattis Zlingit!

– Oj! säger Tobias förvånat.

9
Tobias idé Zlingit kammade hem hela tävlingen. Foto: Nellie Håkansson

”Måste hitta vatten till blommorna”

Till ljudet av applåder kliver han upp på scenen. Nästkommande minuter fylls av kramar, blommor, tacktal, fotografering och ännu fler applåder. Många är nyfikna på både honom och Zlingit, och det är nästan svårt att hugga tag i honom.

Men till slut så.

– Jag hade faktiskt inte förväntat mig det här. Eftersom det är ett studentevent trodde jag att de ville promota studentdrivna företag, och jag är ju redan i branschen. Men det känns jättekul! Det är alltid roligt att vinna! säger han glatt med en blombukett i hand – och 5 000 kronor rikare.

– Nu måste jag hitta vatten till blommorna, och sedan blir det att åka hem och fortsätta jobba. Det ska bli roligt att få använda pengarna till att utveckla idén vidare.

Nellie Håkansson

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen