Trenden som fått fäste i längdskidspåren

Valla, klister eller ingenting alls under skidorna? Frågor som har gäckat motionärer runt om i landet i många år. Men en ny trend, skinskidan, tycks ha vunnit ny mark och uppskattas såväl hos åkarna som hos leverantörerna.  

 

Enkel och smidig, så beskriver Umeåpensionären Barbro Johansson den nya skinskidan. Tidigare vintrar tycker hon sig ha haft svårt att komma ut i längdspåren, men från och med förra året blev det ändring på det.

Jag lyckades vinna ett par skinskidor i en utlottning. Sedan dess har jag tagit mig ut betydligt fler gånger än föregående vintrar. Tidigare har jag haft svårt att veta hur jag ska preparera mina skidor. Antingen har jag haft bakhalt eller varit helt utan glid, något som Barbros väninna Anna instämmer i.

 

Jag har själv inte investerat i ett par skinskidor än. Det är dock en tidsfråga innan jag också har ett par, berättar Anna.

 

Det kalla vädret som dröjt sig kvar i Umeå och Västerbotten har gjort att skinskidan kommit än mer till sin rätt menar Barbro. Hon berättar att det ofta är svårt att hitta rätt med fäste och glid när temperaturen har letat sig ner mot 20 minusgrader. Då är det – som nu – helt idealiskt att bara kunna dra på sig skidorna och ge sig ut i spåret utan att behöva agera meteorolog och förutspå temperatur i snön och i luften, jublar Barbro.

 

Skinskidan säljer

Att skinskidan är populär och går hem hos motionärerna är något som märks i de lokala sportbutikerna. Hos XXL på Ersboda ser man en tydlig skillnad i försäljningen av längdskidor sedan skinskidan kom in på marknaden.  

Skinskidan är den typen av skida jag säljer mest av. Genomsnittet av alla som köper längdskidor vill kunna komma ut i spåret snabbt och enkelt, då är det skönt att slippa fästvallan. En vanlig missuppfattning är dock att man inte behöver valla en vallningsfri skida. Glidvalla måste dock fortfarande på för att det ska vara kul ute i spåret, säger Max Emanuelsson säljare på XXL:s skidavdelning.

 

Startklar

 

 

 

 

 

 

 

 

Redan under 70-talet tog norska Madshus fram en skinskida – utan att lyckas etablera skidan på marknaden. Det skulle istället dröja till 2011 – när Atomic tog fram en variant som nu tycks ha ritat om skidkartan. Det är dock under de senaste två åren som trenden verkligen slagit igenom på bred front, något som Max Emanuelsson på XXL bekräftar.

Det går att se en stor skillnad under de senaste två vintrarna, vilket delvis hänger ihop med att det snömässigt varit helt fantastiskt. Det är folk i alla åldrar som köper och intresset blir bara större och större. Mycket tack vare skinskidan som har gjort det mer tillgängligt för allmänheten att komma ut i spåret.

 

“Revolutionerat skidåkningen”

Det är inte bara butikerna som tycks kunna profitera på den nya skidtrenden. Mikael Ankarloo säljare av Salomonprodukter på Amer Sport som är underleverantör till Salomon berättar att skinskidan revolutionerat hela skidåkningen.

 Detta är den största förändringen inom branschen sedan jag började för tjugo år sedan. Utan att ha exakta säljsiffror skulle jag tro att vi säljer ungefär dubbelt så många skidor som för tre år sedan, innan skinskidan etablerat sig på marknaden.  

 

Skidan passar perfekt för motionärer som vill komma ut i spåret utan att behöva fixa och trixa med valla. Men vi ser även elitåkare som använder skinskidan som träningsskida – något som visar på att skidan faktiskt passar alla typer av skidåkare.

 

Hälsoaspekt

Även Karin Eriksson på Svenska Skidsportförbundet har noterat att allt fler hittar ut i skidspåren.

Jag ser många faktorer till varför det har blivit inne att ägna sig åt längdskidåkning –   dels tror jag att det har det att göra med de svenska framgångarna i OS och VM. Affischnamn som Charlotte Kalla och Marcus Hellner har betytt jättemycket, inte minst för alla barn och ungdomar ute i landet.

 

Om de stora namnen med, Charlotte Kalla i täten, har varit viktiga för att locka ungdomar till sporten ser Eriksson andra faktorer till varför motionärerna vallfärdar till skidspåren.

Hälsoaspekten ser tror jag personligen är den mest betydelsefulla när det kommer till pensionärer väljer skidåkningen. Att träna och hålla igång, samtidigt som man som motionär får vara ute i friska luften och njuta av vackra miljöer är den härligaste träning en människa kan få.

 

Vad säger du om skinskidan, hur viktig är den för skidsporten som helhet?

 

Det ska kunna vara enkelt att komma ut, där fyller skinskidan en jättebra funktion. Samtidigt har det funnits vallningsfria skidor tidigare som underlättat för motionärer och andra som inte är ute efter att åka på snabba tider.

 

Framtida trender?

Om det lurar fler trender runt längdskidåkningshörnet återstår att se. Max Emanuelsson på XXL tror att det är någonting annat än just skidor som kommer att bli nästa fokuspunkt för skidentusiesterna.

Jag upplever att fler lägger pengar på bra stavar idag, att köpa en lättviktsstav i exempelvis kolfiber gör väldigt mycket för den totala skidupplevelsen. Att spendera några hundringar extra på stavar gör väldigt mycket och är något vi kommer att se mer av framöver, spår Max Emanuelsson.

 

Mikael Ankarloo på Amer Sport tror att framtidens trender fortsatt kommer att finnas kvar på just skidan.

Jag ser fortsatt flera förbättrings- och förändringsmöjligheter när det kommer till själva skidan. Vissa leverantörer är redan igång med att kunna flytta bindningen på skidan för att maximera varje individs skidupplevelse. Där tror jag fortsatt att det kan ske mycket, fastslår Mikael Ankarloo.   

                                                                                                                                                                                   Axel Gåve

 

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen