Utbildning tar elitdrömmen närmare: ”Viktigt för Norrland”

Efter bara ett halvår har den Nationella Idrotts-Utbildningen volleyboll/beachvolley nått framgångar. Med det nya tillskottet finns nu en förhoppning att elitdrömmen ska bli verklighet.
– Intresset ökar när man kan plocka spelare från närområdet, säger IKSU:s tränare Lars-Göran Granberg.

Hösten 2018 utökades antalet Nationella Idrotts-Utbildningar, NIU-program, som går att söka till i Umeå. Efter tre års planeringsarbete var projektet med en kombinerad volleyboll- och beachvolleyboll-inriktning redo att testas. Och responsen lät inte vänta på sig.

– Jag kallade till en informationsträff, och på den fyllde jag ett helt klassrum med volleybollspelare. Det var över förväntan att det fanns så stort intresse direkt, säger Henrik Ragnvaldsson, rektor för Umeå Elitidrottsgymnasium.

Umeå är en bra idrottsstad, varför inte volleyboll också?

Henrik Ragnvaldsson förklarar att det är viktigt att utbildningen på lång sikt kan ha många sökande, något han själv upplever finns i närområdet. Också svenska volleybollförbundet anser att spelarutvecklingen är stark i Norrland. Den nationella förbundschefen Martin Kihlström menar att det märks på intagningen till olika volleybollutbildningar och det nystartade programmet i Umeå.

– Ett annat tecken på spelarutvecklingen är att det på senare år fostrats flera landslagsspelare i både volleyboll och beachvolleyboll från regionen, fortsätter Martin Kihlström.

Elitperspektivet uppfylls

Men det behövs inte bara spelare för ett NIU-program. Det måste också finnas elitverksamhet som kan anslutas till utbildningen. Och på IKSU:s volleybollsektion är siktet inställt. Damlaget, som för tillfället leder Division 1 med tio poäng, vill kvala till elitserien.

– Vi gick obesegrade genom Division 2 och har legat i toppen av Division 1 i två år. Vi pratade om att kvala redan förra året, men ingen kände att de ville lägga ned tiden det skulle ta. Därför sa vi att i år gör vi ett försök, berättar volleybolltränaren Lars-Göran Granberg.

IKSU Volleyboll har tagit ett stadigt grepp om seireledningen. Källa: Svenska volleybollförbundet
IKSU Volleyboll har tagit ett stadigt grepp om serieledningen. Källa: Svenska volleybollförbundet

IKSU-tränaren hoppas på att laget ska kunna etablera sig i Elitserien, något han menar kan locka spelare till NIU-utbildningen. Men Lars-Göran Granberg vill också se fler lag i Norr- och Västerbotten.

– Det är oftast på små orter som man hittar talangerna. Problemet är att där tappar man spelarna efter gymnasiet för att de inte har mer att erbjuda. Då kanske det borde finnas ett centrum i Umeå med universitetet och staden, som kan erbjuda mer än volleybollen.

Henrik Ragnvaldsson tänker likadant.

– Umeå är en stad som inte har så många sponsorer. Ska vi locka bra spelare måste vi erbjuda mer än bara sporten, förklarar han.

IKSU Volleyboll är målmedvetna. Att etablera sig i Elitserien är förhoppningen. Foto: Johanna Salo
IKSU Volleyboll är målmedvetna – de vill etablera sig i Elitserien. Foto: Johanna Salo

Framgångar redan ett faktum

Trots att NIU-programmets volleybollinriktning inte ens är ett år gammal har den redan nått framgångar. Eleven David Åhman vann ungdoms-OS i beachvolleyboll 2018 tillsammans med sin partner. Sveriges Olympiska Kommitté svarade med att ge beachvolleyparet plats i stödprogrammet Talang 2022.

– Jag hade förmånen att vara på plats under ungdoms-OS i Buenos Aires. Där tyckte vi att killarna visade potential och ville göra en satsning. Planen är att medverka i OS 2024 och slåss om medaljer 2028, säger Glenn Östh, sportchef på Sveriges Olympiska Kommitté.

Att David Åhman går en utbildning i Umeå ser sportchefen inte som något problem.

– Det är bara stimulerande att vi kan få fram talanger även från norr. Till OS-medaljer kommer vi behöva folk från hela Sverige. Umeå är en bra idrottsstad, så varför inte volleyboll också?

Vi kommer inte kunna utvecklas i norr om vi inte kan producera egna spelare.

Glenn Östh är inte heller rädd att NIU-programmet inte håller tillräckligt hög standard. Han menar att svenska volleybollförbundet är förtroendeingivande och har bra idrottsutbildningar. Rektorn på Umeå Elitidrottsgymnasium är också mycket positiv. Henrik Ragnvaldsson säger att det är viktigt för sportens återväxt.

– Vi kommer inte kunna utvecklas i norr om vi inte kan producera egna spelare. Därför är det viktigt att vi skapar möjligheten att bygga egna lag. Det ger oss chansen att utvecklas på lång sikt.

Johanna Salo

Redaktionen

Aspiranten är journaliststudenterna vid Umeå universitets egna webbtidning. Kontakta oss gärna för nyhetstips: redaktionen@aspiranten.se Ansvarig utgivare: Henrik Klingberg henrik.klingberg@umu.se

Redaktionen